De knutsel-kano: onder de motorkap van je computer

Ruim 760.000 dollar in tien dagen tijd. Dat enorme bedrag is binnengehaald door een nieuw project op crowdfunding site KickStarter.com. Kano heet het.

De Kano kan gezien worden als een computer. De basis van het systeem is de Raspberry Pi, een piepklein moederbord dat draait op een geheugenkaartje van 2GB. Kano is een educatief project van voormalige Newsweek-journalist Alex Klein. Hij wil kinderen – maar ook volwassenen – leren dat technologie niet alleen bedoeld is om te consumeren, maar ook om nieuwe dingen mee te creëren.

De Kano (100-119 dollar) wordt geleverd met een variant op programmeertaal Scratch. Je leert code schrijven op een visuele manier, door blokken heen en weer te slepen. Het computertje is zo leuk en leerzaam als Lego.

Er groeit nu een generatie op die vrolijk swipend door het leven gaat; hun wereld wordt bepaald door de grote Amerikaanse bedrijven. Vertrouwen in deze uitdijende digitale systemen is alleen gerechtvaardigd als je die systemen ook goed kunt controleren, en hierbij zal Kano helpen.

Image

(Hijink, 2013)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s